Medinės statybos grupė
Vartotojo vardas Slaptažodis Įsiminti slaptažodį
2024 m. balandžio 26 d.
Verslo naujienosStraipsniaiSpecialistai patariaKontaktai
Lietuvių kalba Anglų kalba
KLASTERIO ĮMONĖS
SKELBIMAI
PAIEŠKA
NARYSTĖ KLASTERYJE

Verslo naujienos

Medienos kainos krenta

2008-02-20

Aprimus prekybai tiek valstybiniuose, tiek privačiuose miškuose prognozuojamas medienos kainų kritimas. Ypač sumažėjo popiermedžių kaina, jie pigo iki 30%, taip pat eglinių rąstų paklausa.
„Medienos kainos, palyginti su praėjusių metų pabaiga, sumažėjo apie 6-7%. Jų kritimo tendencija kol kas išlieka. Padėtis turėtų stabilizuotis kovą-balandį“, - prognozuoja Rolandas Katinas, UAB „Jungtinių miškų grupė“ direktorius.
Pasak jo, šiuo metu jaučiamas popiermedžių, kurių kainos krito apie 30%, palyginti su praėjusiais metais, perteklius, sunku parduoti spygliuočių rąstus. Mažą pastarųjų poreikį, anot p. Katino, lemia aprimęs statybų sektorius, nes ir medienos produktų, pavyzdžiui, medinių padėklų, kainos yra kritusios.
O popiermedžių kainas veikia Skandinavijos rinka, ten koncernai šiuo metu yra perkrauti žaliava.
Gintaras Visalga, generalinio miškų urėdo pavaduotojas, tvirtina, kad galimas nedidelis apvaliosios medienos kainų mažėjimas.
VŽ (2008 02 12) rašė, kad valstybiniuose miškuose jaučiamas popiermedžių, pjautinių eglinių rąstų prekybos sąstingis - dėl aukštų kainų nevykdomi sutartiniai pirkimo įsipareigojimai.
„Pagal dabartines taisykles medienos kainas numatyta peržiūrėti iki balandžio 1 dienos, tačiau tai gali įvykti anksčiau, nes Generalinė urėdija jau pateikė projektą Aplinkos ministerijai, juo siūloma šį procesą paankstinti“ , - teigia p. Visalga.

Rinka nenuspėjama
Sergejus Lavrenovas, UAB „Dzūkijos miškas“ (DB) generalinis direktorius, pripažįsta, kad privačių miškų medienos prekiautojams yra paprasčiau, jie gali būti lankstesni nei urėdijos, kurios kainas nustato ketvirčiui.
Tačiau, anot jo, nors prekyba vangi valstybiniame sektoriuje, tačiau ir privačiame ji nėra tokia aktyvi kaip pernai.
„Problemų yra su egliniais rąstais, o pušinių rąstų prekyba apskritai sustabdyta jau daugiau nei savaitė, nes nėra kam parduoti. Į Latviją vežti jų neverta dėl transporto išlaidų, nes kainos ten panašios“, - dėsto p. Lavrenovas.
Pasak DB vadovo, ateitis miglota, nes daug kas priklausys nuo valstybinių miškų medienos kainų politikos. Prekiauti bus dar sunkiau, jei Generalinė miškų urėdija numuš kainas balandžio 1 d. ar anksčiau, tada apskritai visos kainos smuks.
„Urėdijos nuo metų pradžios vangiai prekiavo, atsargos didelės, pavasarį jos plūstels į rinką. Medienos perdirbėjai iš to išloš, bet gamintojams neramu, nes nėra stabilumo - nori miško pirkti, bet nežinai, ką už jį gausi po mėnesio“, - dėsto p. Lavrenovas. Pasak jo, miškų savininkai nelabai ir nori šiuo metu pardavinėti medieną, laukia kainų kilimo, tačiau kad jos pasieks tokį lygį kaip pernai, prognozuoti sunku.
Ričardas Kvekšas, UAB „Ekomediena“ generalinis direktorius, pripažįsta, kad kyla problemų dėl eglinių rąstų pardavimo, nes jų tiekimas sumažėjo užsidarius „Pajūrio medienai“, tačiau apskritai nors kainos kritusios, prekyba mediena nestoja, sausį apyvarta viena didžiausių per metus.
Jis sako, kad medienos rinka nenuspėjama, tačiau pavasarį ji turėtų stabilizuotis.
„Prasta žiema, kai nebuvo galima išvežti iš miško medienos, lėmė, kad miškuose, ypač valstybiniuose, yra sukaupti nemaži rezervai. Tad tikėtina, kad kainos dar kiek nukris, nes visi norės išsiparduoti medieną“, - svarsto p. Kvekšas.

 

Šaltinis: "Verslo žinios"

<..Atgal