Medinės statybos grupė
Vartotojo vardas Slaptažodis Įsiminti slaptažodį
2024 m. balandžio 20 d.
Verslo naujienosStraipsniaiSpecialistai patariaKontaktai
Lietuvių kalba Anglų kalba
KLASTERIO ĮMONĖS
SKELBIMAI
PAIEŠKA
NARYSTĖ KLASTERYJE

Verslo naujienos

Urėdai siūlo įteisinti netesybas

2008-03-20

Medienai pingant dalis perdirbėjų atsisako dar pernai sudarytų sutarčių, tad urėdijos ragina įvesti netesybų mokestį. Gamintojai su jomis sutiktų, jei kainas būtų leista tikslinti kiekvieną mėnesį.

Šilta žiema, kuriai neprireikė daug malkų, tad mediena liko plokštėms, lėtėjantys statybų tempai ir dideles atsargas sukaupę perdirbėjai - tokias medienos pigimo priežastis vardija Rimas Vaitukaitis, Zarasų miškų urėdo pavaduotojas medienos ruošai ir prekybai. Pasak jo, šiemet ne perdirbėjai ieško medienos - urėdai skambina ir siūlo.
"Kartojasi 1999 m. padėtis, kai pasiūla buvo didesnė už paklausą", - lygina p. Vaitukaitis.
Jo nuomone, jei naujos prekybos apvaliąja mediena taisyklės leistų kainas reguliuoti kas mėnesį, būtų naudingiau ir pirkėjui, ir pardavėjui. Pernai nukentėjo urėdijos, nes kainoms kylant kas savaitę urėdijos jas galėjo peržiūrėti tik kartą per ketvirtį, tad išlošė pirkėjai. Tačiau šiemet metų pradžioje iki aukštybių pašokusios kainos kas savaitę krenta, urėdijos neturi teisės jų mažinti, tad pirkėjai pralaimi.
Kad įmonės nepradėtų masiškai nutraukti sutarčių, urėdai siūlo į prekybos taisykles įtraukti punktą, kad laimėjęs konkursą, tačiau atsisakęs pirkti medieną verslininkas mokėtų netesybas, kaip Latvijoje, Estijoje, Lenkijoje.
"Kodėl ne, - sutinka Jonas Brazauskas, UAB "Natūralus medis" direktorius. - Jei pasirašei sutartį, turi ją vykdyti."
Tačiau priduria, kad netesybas derėtų įteisinti kartu su leidimu urėdijoms lanksčiau reguliuoti kainas atsižvelgiant į tai, kas vyksta rinkoje.
"Šiemet kainoms kritus maždaug penktadaliu, vietinė urėdija iki balandžio pradžios neturi galimybės sumažinti kainos, leiskim urėdijoms dirbti lanksčiau, o tada bus galima kalbėti ir apie netesybas",- svarsto įmonės vadovas.
Nelanksčiai
Žydrūnas Karla, UAB "Akadas" vadovas, pritaria kolegai - mediena pinga, pasiūla didėja ir dalis perdirbėjų, sudarę išankstines sutartis, apsigavo.
"Neteisinga, kad lapkričio mėnesį teikiame paraiškas, sutartis pasirašome sausį ir iki balandžio negalime peržiūrėti kainų. Valstybinė medienos prekybos sistema turėtų būti lankstesnė. Tai būtų naudinga ir urėdijoms, ir valstybei, ir perdirbėjams, pastariesiems būtų lengviau planuoti gamybą", - pabrėžia p. Karla.
Apvaliosios medienos taisyklių pakeitimo projekte siūloma leisti medienos kainas tikslinti ne nuo balandžio, o nuo kovo 1 d., ir tik tiems pirkėjams, kurie įvykdė sutartinius įsipareigojimus - nupirko planuotą medienos kiekį. Tačiau kainas bus galima peržiūrėti tik kartą per ketvirtį.

 

Šaltinis: "Verslo žinios"

<..Atgal